Utrnula Ružica-igra

Utrnula Ružica

Igra „Utrnula Ružica“ je igra augmentovane realnosti u formi aplikacije za Android mobilne platforme. „Utrnula Ružica“ je nastala u težnji da se na satirčni način predstavi društveno, ekonomsko, kulturno i socio-političko stanje u Republici Srbiji od raspada SFR Jugoslavije do danas. Događaje i ličnosti koji su obeležili našu kolektivnu svest pokušali smo da predstavimo uz pomoć glavne protagonistkinje, bake Ružice, koja nas provodi kroz Beograd i pomaže nam da nađemo recepte za preživljavanje i na taj način kolektivno doživimo duh prošlosti i kritički sagledamo sadašnjost. Učesnici instaliranjem igre kreću u šetnju Knez Mihajlovom (od Goethe-Instituta do Kulturnog centra Beograda), te skeniranjem nalepnica dobijaju bakine recepte. Na ovaj način imamo dve šetnje: fizičku šetnju koja nas vodi kroz narativ igre, kao i metaforičku šetnju kroz vreme i prostor, kroz istoriju i današnji trenutak kao podsetnik i upozorenje. Igra „Utrnula Ružica“ na zabavan način problematizuje kolektivno sećanje, istoriju, i socio-ekonomski i politički impakt sadašnjice, te nas i fizički i mentalno locira u sadašnjem trenutku i indirektno postavlja pitanje: Kako nastaviti dalje?

Klikni na sliku da bi instalirao igricu!


Igrica „Utrnula Ružica“ je projekat realizovan od strane docenta Isidore Todorović u saradnji sa studentima Novih likovnih medija Akademije umetnosti u Novom Sadu.
 
Umetnički urednik:
Prof. Isidora Todorović
 
Asistent na produkciji:
Konstantin Đuričković
 
Produkcijski tim:
Nataša Sušić, Igor Balać, Edvard Molnar, Nađa Rakić, Ana Radosavljević, Marija Mitić, Julijana Pavlović, Una Mladenović, Vladimir Janić, Teodora Jajić
 
Produkcija:
Akademija umetnosti Novi Sad

Hvala: 

Prof. Stevanu Kojiću

Gete Institut,Beograd

Close Menu